hessumobiili

hessumobiili

maanantai 22. syyskuuta 2014

Aalto-yliopistoon? Mahdotonta!

Olen tässä tutkiskellut menneiden vuosien hakutilastoja, ennakkotehtäviä ja pääsykokeita siitä koulusta mikä kiinnostaisi. Meinaa tulla epätoivonen olo. Tehtävät ja pääsykokeet ja prosenttuaalinen mahdollisuus päästä sisään vetää melkein sanattomaks. Siihen kouluun ei selvästi haluta noobeja.

Oon ajatellut hakevani ensi keväänä Helsinkiin, Aalto-yliopistoon dokumentaarisen elokuvan linjalle. Noh, aion edelleen hakea, mutta varasuunnitelmia täytyy vähän vielä hioa seuraavien vuosien varalle,
koska opiskelijaksi pääseminen vaikuttaa lähes mahdottomalta. Tiedän, että ei pidä luovuttaa ennenku on yrittäny, enkä aiokkaan luovuttaa, mutta täytyy kuitenkin olla realistinen.

Tilastojen mukaan dokumentaarista elokuvaa pääsee opiskelemaan joka vuosi noin 5% hakijoista (hakijoita 37-55, joista joka vuosi 2 pääsee opisekelijaksi). Ennakkotehtävät täytyy palauttaa ennen hakuajan umpeutumista ja niitä oli viime vuonna viisi. Tässä yksi viime vuoden ennakkotehtävistä:

Tehtävä 5. Lyhyt videoelokuva
Kuvaa neljän (4) minuutin elokuva, jossa keskeisessä roolissa on yhteisö.
Anna elokuvallesi nimi. Toimita elokuva DVD-levyllä.
Arviointiperusteet
Toteutustavan elokuvallisuus, kyky eläytyä ihmisen maailmaan, kyky välittää kokemuksia, elokuvallisen toteutuksen kiinnostavuus, sisällön ja muodon yhteys.
Lisäksi oli valokvausta, synopsiksen kirjottamista ja pari muuta kirjoitustehtävää. Sitten itse valintakokeet olivat 5 päivää pitkät, jossa muutaman kerran valintakokeiden aikana tiputettiin osa hakijoista pois, lopulta viimeisessä vaiheessa oli mukana enää 6 hakijaa. Valintakokeiden pituus kertoo jo aika paljon niiden haastavuudesta, päivät on varmasti ollu raskaita ja ite ainakin jännittäsin ja stressaisin tollasessa tilanteessa itteni ihan puhki. Valintakokeet sisälsivät viime vuonna seuraavia tehtäviä: elokuvan analysointi, sarjakuva annetusta aiheesta, synopsis, valokuvaustehtävä, ryhmätehtävä, videokuvaustehtävä (ilmeisesti max. 7 minuutin elokuvan kuvaaminen), haastattelu-tehtävä, toinen lyhytelokuvan kuvaaminen, editointitehtävä, haastattelu ja vielä yhden elokuvan idean suunnittelutehtävä. 

Siinä suurinpiirtein, kaikki varmaan tajuaa tuosta, että sisään pääseminen on v a i k e e t a. Ja minuu jännittää jo nyt, jos sattusin pääsemään edes ennakkotehtävien jälkeen ekaan pääsykoevaiheeseen niin voisin olla ylpeä itestäni. 

Seuraava kysymys onkin, että mitäs sitten ensi syksynä tekisi... Varmaan paljolti tulevaisuuden suunnitelmiini vaikuttaa menestys tuossa haussa, jos en pääse edes pääsykokeisiin, voi olla, että on parempi pohtia ihan muita vaihtoehtoja. Jos pääsen hiukan pidemmälle, voisi ehkä tulevina vuosina yrittää uudelleen. Nyt on kuitenkin vielä melkein puolivuotta aikaa valmistautua, ainakin henkisesti. Kovin paljon tuota varten ei pysty harjoittelemaan, mutta itelle tekis hyvää treenata vähän tuota kirjoittamispuolta, synopsisten kirjoittamista ja elokuvien analysointia. 

Miltä teistä kuulostaa? Jos jotakuta kiinnostaa tutkia noita lisää niin tästä pääsee viimevuoden ennakkotehtäviin, tästä pääsykoetehtäviin ja tästä tilastoihin.

2 kommenttia:

  1. Sä niin oot tarkoitettu tuolle alalle! Mä uskon että sä pääset, hae ihmeessä! Tulee hyvä mieli, kun jollakin on taito johonkin ja sitten se lähtee vielä pyrkimään sitä kohti tälleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana Taina, kiitos paljon! Kyllä rohkaisee ja tekee hyvää tuommoset kommentit. :)

      Poista