hessumobiili

hessumobiili

tiistai 9. syyskuuta 2014

DINA - Moment

Nyt se on vihdoin julkaistu! Eli DINAn ensimmäinen musiikkivideo!

Tämä oli minun koko kesän projekti, joka sisälsi artistin kanssa facebook, soundcloud ja youtube sivujen luomisen ja tietenkin niitä varten käytiin ottamassa muutamat studiokuvat sekä itse musiikkivideon tekeminen, joka oli porjektin päähomma. Tein kaiken tämän koulun kesäopintoina ja näin myös viimeisenä kouluprojektina siinä koulussa. 

Lähdimme liikkeelle pohtimalla artistin kanssa tavotteita, suuntaa ja toiveita, joiden pohjalta kaikki tehtäisiin. Suunnittelun jälkeen ensimmäisenä oli vuorossa studiokuvaukset. Valaisuna käytin hyvin perinteistä kolmen salaman studiovalaisua ja osittain vain yhtä sivusalamaa, kun haluttiin kasvot puoliksi varjoon.

Lisää kuvia ja erikoisempia sellaisia löytyy tuolta DINAn facebookista. 

Musiikkivideo

Tuotantotiimiimme kuuluivat huikeat minä, mieheni, itse artisti ja tanssija. Ja mieheni kuvasi vain muutamat laajat otokset videoon ja muutoin otti valokuvia reissulta promootiokuviksi artistille. Kamerana oli Panasonicin gh2 -järjestelmäkamera sekä laajoja ottoja varten canon 550D. Video kuvattiin 50p:nä, josta kaiken materiaalin hidastin 50%:lla. Kuvatessa käytimme kaverini itse salkkuun rakentamaa kaiutinta, jolla soitimme biisiä tuplatempolla lauluja varten. Näin huulten liikkeen sai oikein hidastettua kuvaa varten. 


Tein videolle kuvakäsikirjoituksen jo hyvissä ajoin ennen kuvauksia, joka tosin oli osittain vain suuntaa-antava, sillä en tiennyt tarkalleen millaisissa paikoissa kuvaisimme. Käsikirjoittamisesta täytyy sanoa, että itselläni ainakin se tuntuu menevän aina tämänkaltaisella kaavalla: ensin käytän aikaa pohtimalla koko projektia, tässätapauksessa kuuntelin paljon kappaletta, jolla video oltiin tekemässä. Kuuntelin ja kuuntelin sitä silmät kiinni ja annoin mielikuvituksen piirtää, mitä musiikki toi mieleeni. Käytin myös aikaa tekstin sisäistämiseen. Tämän jälkeen koittaa pikku-Liisan aika, niinkuin yksi opettajistani kerran tämän nimesi. Eli annan aikaa kulua ja päivien aikana tiedostaen ja tiedostamatta ajatukset pyörivät videon ympärillä. Tämä on sitä aikaa, kun oikeat ideat syntyvät. Yhtäkkiä saunassa, pyöräillessä, ruokaa laittaessa, milloin missäkin saatan saada idean, jonka sitten kirjoitan yleensä ylös ja taas jatkan idean pyörittelyä päässä, kunnes se ehkä muuttuu tai vahvistuu. Vasta viikkojen pikku-Liisa-työskentelyn jälkeen alan kirjoittamaan käsikirjoitusta paperille.  


Kuvaukset järjestettiin artistin kanssa Suomessa Levitunturilla ja Norjassa Skibotnissa sekä sen läheisyydessä. Tanssijan kanssa kuvattiin Joensuussa. Kaikkinensa kuvauksiin meni yhteensä neljä päivää, jos matkustuspäiviä ei lasketa. 


Editoin videon adoben premierellä, jota käytän siis kaikkeen editointiin. Lähdin editoidessa liikkeelle kuvakäsikirjoituksen mukaisesti, laittaen vain kuvat suurinpiirtein paikalleen sen tarkemmin valkkailematta parhaita kohtia. Raakaleikkauksen jälkeen koitti suurin urakka eli aika katsoa jokainen klippi tarkasti läpi ja miettiä onko se paras otto tai edes paras kuva juuri siihen kohtaan. Sitten huulten liikkeen synkronoimisen vuoro, jonka jälkeen kävin kaikki leikkauskohdat läpi ja hioin ne musiikin kanssa tarkasti kohdilleen. Tässä vaiheessa katsoin videota monien ystävieni kanssa, joilta sain hyvää palautetta ja näiden pohjalta vielä vaihtelin kuvia ja leikkauksia. Lopuksi värimäärittelyt, joka ei ole vahvin lajini ja pyysinkin siinä mieheltäni vähän apua. 

Sitten odottelin reilun viikon miettimättä videota, jonka jälkeen katsoin sen muutaman kerran läpi ja muutin sen perusteella vielä joitain kohtia. Tämä viimeinen vaihe on minusta aina tosi tärkeää yrittää ehtiä tehdä eli ennenkuin videonsa julkaisee, kannattaa antaa sen hetken olla syrjässä, palata vielä kerran sen pariin uusin silmin ja sitten vasta laittaa julkiseksi/lähettää tilaajalle. Näin ei niin helposti jälkikäteen harmita, että jonkin jutun olisi kuitenkin voinut tehdä eritavalla. 


Kommentoikaa, antakaa palautetta ja kertokaa millanen fiilis jäi videosta? Kysymyksiä? 

2 kommenttia: